Labels

Saturday, June 18, 2011

Bir Usta Yorumcu – Bir Virtuoz – Bir Efsane

Davulun sesi uzaktan hos gelirmis. Castanetin sesi uzaktan cok daha hos gelir – adeta buyuleyicidir. Bir flamenko enstrumani olarak bilinmesine ragmen, Ispanyol bestecilerinin yazdigi klasik eserlerde genellikle geri planda sesi duyulur. Bu acidan bakildiginda, Castanet bir eslik enstrumanidir. Ama gelin gorun ki; Castanet’i arka siralarda oturarak calinmaktan kurtarip, orkestra sefinin hemen yanina solist pozisyonuna getirmis sanatcilar da vardir.

Ilk olarak Carmen de Vicente’yi izleyelim. Gunumuz Ispanyol muziginin virtuoz Castanet solistidir.


Carmen de Vicente Luis Alonso’nun La Boda’sini seslendiriyor.


Bu zarif ve yumusak karakterli hanim, hic suphe yok ki sanatinin zirvesinde usta bir yorumcu. 

Simdi ayni parcayi bir baska usta yorumcudan dinleyelim. Flamenko farkini yorumcunun konsantrasyonundan, bas ve kol hareketlerinin asabiyetinden, Castanet’inin sesinden [flamenko Castanetler erkek ve disi olmak uzere iki farkli ses tonuna sahiptir, erkek olan sol elle calinir – daha pes bir sesi vardir; disi olan sag elle calinir – daha tiz bir sesi vardir] hemen anlayacaksiniz. Butun bunlarin disinda Lucero Tena’nin orkestrayi pesine takisina dikkat ediniz.  Iste burada usta yorumcu ile virtuoz arasindaki nuans ortaya cikiyor.


Lucera Tena Luis Alonso’nun La Boda’sini seslendiriyor.


Lucero Tena Manuel de Fala'nin La vida Breve (Kisa Hayat)'sini seslendiriyor.  


1938 dogumlu bu 70lik teyzenin, gencliginde cok guzel ve cekici bir flamenko dansicisi oldugunu biliyor muydunuz? Merak edenlere asagidaki klipleri izlemelerini oneririm.




Lucero Tena ve Gabriel Moreno


Lucero Tena kendisiyle yapilan soylesilerde daima her firsatta flamenko dansi ve Castanet calmayi ogrendigi hocasi Carmen  Amaya’dan buyuk bir hayranlik ve sukranla bahseder. 1913 – 1963 yillari arasinda yasamis Barcelona’li bu efsane flamenko danscisi ile ilgili birkac linki de asagida bulacaksiniz.


Carmen Amaya - Maria de la O [Queen of the Gypsies] (1939)


Carmen Amaya – Embrujo del Fandango