Labels

Sunday, March 13, 2011

Virtuozler

 Nicanor Zabaleta


Cocuklugumda, hep tam da yatmaya hazirlanirken yayinlandigi icin uyumakla ozdeslesen bir programin sinyal muzigi vardi. Adi uzerinde sinyal muzigi, belki 15 saniye hadi tas catlasa 25 saniye falan calinir ve insanin hevesini kursaginda birakirdi. Bende bu tur tesir yaratmis 2 sinyal muzigi vardir, ikincisini bir sonraki yazimda anlatacagim.

Ne bestecisi, ne ismi ne de yorumlayan sanatcinin adi zikredilmez, dogrudan programa girilirdi. Simdi programin adini hatirlayamiyorum ama muhtemelen "Yuvarlak Masa" yada "Acik Oturum" programi olabilir.

Aradan yillar gecip de TRT-3, FM kanalindan yayin yapmaya baslayinca, bir gun tesadufen bu eseri sonuna kadar dinleme firsati bulabildim ve spikerin anonsunu hemen not ettim.

"George Freidrich Haendel, 6 Numarali, Opus 4 Si bemol-major Arp Koncertosu, Solist Nicanor Zabeleta".
Uzun yillar, Nicanor Zabaleta'yi ben hep kadin zannetmisimdir. Bu yanilgi, muhtemelen hep orkestralarda arpistlerin hanim olmasindan kaynaklaniyor olabilir. Ayrica o donemlerde okudugum bir yazida da calinmasi en zor enstrumanlardan biri oldugu icin hanimlarin sabrinin Arp ogrenmeye yettigi yaziyordu. Gelin gorun ki; ogrenmenin yasi yoktur, daha sonra bu Arp virtuozunun aslinda erkek oldugunu ogrendim.

1907 Bask (Ispanya) dogumlu olan Nicanor Zabaleta,  Heitor Villa-Lobos ve Joaquin Rodrigo gibi bir cok kompozitorun calmasi icin adina beste yaptigi Virtuoz mertebesine erismis bir yorumcu olarak 1993 yilinda vefat etmistir. Klasik muzikte Segovia gitar icin ne ise, Zabaleta da harp icin O'dur.

Ne yazik ki konser video kayitlarina erisemedim. Ama butun ustalik hunerlerini sergiledigi Haendel'in Op.4 Si bemol-major Arp Koncertosu'nun iyi bir kaydini ekli linkte bulacaksiniz.