Labels

Monday, June 6, 2011

Virtuozler

 Rafael Méndez



Gelmis gecmis en buyuk trompet virtuoz’u olarak kabul edilir. Oysa hayat hikayesine bakarsaniz, birakin bir konservatuar egitimi, ciddi bir egitim dahi alamamis oldugunu gorursunuz. 1906 yilinda Mexica’da festival ve mahalle konserleri veren bir muzisyen ailenin oglu olarak dunya’ya gelir. Babasi da trompet calmaktadir, dolayisiyla muzikle erken yaslarda ilgilenmeye baslar. Ilk ciddi egitimini babasindan bes yasindayken alir ve bu egitimle de aile orkestrasina katilir.




Rafael Mendez - Haydn Trumpet Concerto
Bu klip’te Rafael Mendez, bir parca trompetin tarihsel gelisimini anlatirken kendi cocukluguna da deginiyor.



Méndez aile orkestrasi 1916 yilinda gerilla lideri Pancho Villa’ya bir konser verir. Bu konser’den cok etkilenen Panco Villa, orkestraya el koyar ve orkestra uyelerini kendi gerilla kuvvetlerine katar. Diger aile uyeleri daha sonar serbest birakilsa da Rafael uzunca bir sure catismalara katilir ancak aylar sonar evine donmesine izin verilir.


Rafael Mendez-La Virgen De La Macarena

Yirmi yasinda ABD’ye tasinir. Onceleri Indiana’da celik fabrikalarinda  daha sonar da Michigan da Buick fabrikasinda daha sonra da Detroit’te Ford’ta calisir. Her iki isinde de calsitigi firmalarin orkestralarinda yer bulur. Bu arada Amor Rodriguez’le tanisir ve evlenirler.


Rafael Mendez – Paganini Moto Perpetuo
Pagani’nin keman icin bestelenmis Moto Perpetuo’sunu caliyor.
Akla ziyan bir teknik ve konsantrasyon gerektiren bu eserde Rafael’in ustaca kullandigi “double tongue” ve surekli nefesalma teknikleri, dinleyenlere sanki 5 dakika nefes alamadan caliyormus izlenimi veriyor.

1939’da MGM orkestrasina katilir ve bir cok film muziginde ve canli konserlerde yer alir. Bu arada Decca plak sirketiyle de 12 kayitlik bir anlasma imzalar. Bu donem, Rafael Mendez’in trompet solisti olarak kariyerinin zirve yaptigi donemdir.


Rafael Mendez – Ari ucusu ve Mexica Dansi
Teknige dikkat ediniz. Ozellikle 2. Parcayi tek nefesde caliyor olmasi inalilir gibi degil.



1950’lerin sonuna dogru artan nefes alma zorluklari ve kronik astim problemleriyle ugrasir  ve kendi standardlarinda trompet calmasi guclesmektedir. 1967’de Mexica’da katildigi bir baseball oyunu sirasinda kazaen yuzune carpan baseball sopasi nedeniyle ciddi olarak yaralanir. Tedavi olarak iyilesse bile astim problemleri ve bu kaza sonucu bozulan sagligi nedeniyle 1975 yilinda emekli olur. 15 Eylul 1981’de evinde hayata veda eder.


Rafael Mendez – Sarazate, Zigeunerweisen (Gypsy Aires)
Bu parca’da Rafael Mendezin ustun lirik teknigi buyuluyor.