Labels

Sunday, February 6, 2011

Virtuozler

Radyo gunlerinde dinleme firsati bulabildigim virtuozleri hatirlatmak istedim.. O zamanlar tesadufen TRT Istanbul Radyosu programlarinda karsimiza cikan bu yorumcularin cogu artik maalesef hayatta degil.. 

Andrés Segovia

 



Andrés Torres Segovia (21 Şubat 1893, Linares, Endülüs-2 Haziran 1987, Madrid, İspanya), 20. yüzyılın en önemli gitarcısı olarak kabul edilen İspanyol müzisyen. Gitarın günümüzde yeniden bir konser çalgısı haline gelmesinde büyük rol oynamıştır, ayrıca konservatuvar ve akademilerde ders programlarına alınmasını sağlamıştır. Çağdaş gitarcıları ve özellikle de en büyük öğrencileri John Williams ile Julian Bream'ı etkiledi. Son öğrencisi olan şanslı virtüöz Eliot Fisk'tir. Segovia; doksan yaşını aştığı yıllarda bile konser yaşamını sürdürmüştür.


Küçükken piyano ve viyolonsel çalmayı öğrendi. Ailesinin karşı çıkmasına aldırmayarak gitara da yöneldi. O günlerde gitar içkili eğlence yerlerine yakışan bir çalgı olarak görülüyordu. İyi bir gitar öğretmeni bulmak kolay olmadığından Segovia gitarı daha çok kendi kendine çalışarak öğrendi ve büyük ölçüde sezgilerine dayanan bir teknik geliştirdi.


İlk konserini 1909'da, Granada Müzik Enstitüsü öğrencisi olduğu sırada verdi. 1916'da Barselona'da, daha sonra da Madrid'de gitar çaldı. 1919-23 arasında Güney Amerika'da bir turneye çıktı. 1924'te Paris'te konser verdiğinde, artık üne ulaşmış bir gitarcıydı.


İspanya İç Savaşı (1936-39) çıkınca İtalya'ya, oradan Güney Amerika'ya gitti. Daha sonra New York ve İsviçre'de oturdu. Ama sık sık İspanya'da gidiyordu. Sonunda temelli olarak yurduna döndü.


Segovia repertuvarını, François Couperin, Jean-Philippe Rameau ve Johann Sebastian Bach'ın lavta, vihuela (gitar biçimli İspanyol lavtası) ve klavsen için yazdıkları 150'den fazla yapıtı gitar için transpoze ederek genişletmişti. Ayrıca Mario Castelnuovo-Tedesco, Alfredo Casella, Heitor Villa-Lobos, Joaquin Turina, Manuel M. Ponce, A. Tansman, A. Roussel ve P. Hindemith'in de aralarında bulunduğu birçok çağdaş müzikçinin gitar için baste yapmasını sağladı.


1981'de kendisine Salobreña markisi unvanı verilen Segovia, Katolik Isabel Büyük Haçı, Kraliyet Filarmoni Derneği Altın Madalyası, Japon Doğan Güneş Nişanı, İtalya Cumhuriyeti Liyakat Nişanı Büyük Haçı, 1981 Albert Schweitzer Ödülü vb ile ödüllendirilmiştir. 1893-1920 Yıllarının Otobiyografisi adlı kitabı 1976'da, George Mendoza ile birlikte yazdığı, Andrés Segovia, Benim Gitar Kitabım da 1979'da yayımlanmıştır. 1987 yılında vefat etti.

 Kaynak: Wikipedia



     

Ogrencilere

Bu blog ve onu destekleyen web sitesi ile, bir matematik ve fizik cozumlu problemleri kolleksiyonu'na sahip olacaksiniz. Bu kolleksiyon, periodik olarak guncellenen video kiplerinden olusmaktadir. Bu fikir, sene basinda, benden yardim isteyen bir yakinima, aralikli olarak internet araciligiyla uzaktan yardim edebiliyor olmamla bilrlikte aklima geldi.


Neden, bu emekten bir cok kisi yerine sadece bir tek kisi istifade etsin dusuncesiyle bu blogu kurdum.

Bu video klipleri evinize gelen bir yardimci ogretmen gibi dusunebilirsiniz; ustelik bu ogretmen, sizin istediginiz zaman gelip, istediginiz zaman giden bir ogretmen. Ders calisma saatlerinde ortaligin daginik olmasi bir sorun degil. Pijamayla bile izleyebilirsiniz.! Ayrica ucretli bir uyelik de gerektirmiyor. Sadece hizli bir internet baglantinizin olmasi yeterli.

Blog ve web sitesi sadece derslerle de sinirli degil. Zevkinizle uyusur mu bilmem ama icine muzik de koydum. Muzik zevki konusunda pek alcak gonullu degilim. Zevklerin zamanla egitilerek daha rafine olabilecegine inaniyorum. Bunun icin zaman, kaynak, imkan ve sabir gerekli.

Blog ve web sitesinin matematik ve fizik kisminin sizlerin de katkilariyla acik bir kitaplik seklinde hizla buyuyebilecegine inaniyorum.

Umarim begenirsiniz..