Labels

Friday, March 4, 2011

"... ve genç demek, insanın dünyayı yıkmaya kalkışması, daha yeni, daha iyi bir dünyayı kurabileceğine inanması demektir."  Nikos Kazancakis – El Greko’ya Mektuplar

YARATICI AKLIN SENTEZI

Felsefeye Giris
Server Tanilli

Felsefenin, insan zekasının buldugu bu en anlamlı uğraşın amacı; doğa, toplum ve insan, üzerine giderek evren üstüne tutarlı, sistemli bir görüşe varmaktır. Bir yerde dinden bağımsız yürütülen bu uğraş "özgür aklın sorgulaması"na dayanır. Matematikten fizige, teknikten sanata,  tarihten politikaya ve hukuka degin butun bir bilgi birikimini yeniden ele alip, “elestirici aklin suzgecinden” gecirerek bir butun icinde yogurmak, eski Yunandan beri suruyor ve insansoyu akla saygisini yitirmedikce de surecek.

Batılı toplumlarda, felsefe yüzyıllarca yürüdüğü dikenli yollardan sonra, bileğinin hakkıyla, ama elbette arkasına aldığı sosyal güçlerin de yardımıyla, bugünkü saygın ve dokunulmaz yerini kazanmış bulunuyor.

Felsefe, cogu kez sanildiginin tersine, bulutlarda dolasan, soyut ve anlasilmaz bir dille anlatilan esrarli bir sey degil, daha guzel bir dunya yaratmayi amac edinmis somut, acik ve aydinlik bir aranistir.

Akla dayandigi icin, ister istemez bilimsel verilere de dayanan; bu niteligi ile her turlu dogmatizme ve bagnazliga karsi olan felsefenin, dostlarindan cok dusmanlari olmustur. Nicin boyledir? Cunku, gercegin arastirilmasindan, aklin bitmeyen sorgulamasindan korkanlar vardir. Soz konusu sorgulama, bir yerde "yerlesik duzen"e onun kavram ve kurumlarina gelip dayandigi icindir ki; o duzenin sahipleri ve bu arada din, felsefeye karsi daima dislerini gostermistir.

Turkiye’de maalesef devlet, yillar varki egitim sistemini ozgur dusunceye kapamistir; dusunmeyen, elestirmeyen insanlar istenmektedir; bir yandan “molla egitiminin” altinda yatan bu oldugu gibi, ote yandan liselerde felsefe egitiminin ozellikle 1980lerde horlanan, itilip kakilan bir ders olmasinin altinda yatan da budur.

Bu kitap, bu hain tuzaga karsi cikmak icin, basta lise ve universite ogrencilerine seslenen ancak onlarin disindaki kesimlerin de dikkatini cekecek kisimlar iceren ve cok kolay okunabilen bir dille yazilmis bir eser.

Futbol maclari, televoleler, BBG evleri ve yerli dizilerle uyutulan TV mahkumu gencler ve anne-babalari icin bir isik umudu. Bu bas ucu eserini bir degil birkac kez okumanizi oneririm.